Občina
Župan
Občinski svet
Nadzorni odbor
Občinska volilna komisija
Občinska uprava
Medobčinski inšpektorat
Predpisi
Gradiva sej
Proračun
Ožji deli občine
Zaščita in reševanje
Informacije
Uradne ure
Informacije javnega značaja
Splošni podatki
Prostorski podatki
Upravljanje premoženja
Novice
Obrazci in postopki
Javni razpisi
Javni razpisi - poročila
Javna naročila
Pravna pomoč
Povezave
Prijava okvar JR
Okoljski IS
Vabljeni
TIC Žalec
Kultura
Šport
Turizem
Ekomuzej
Časopis UTRIP
Prireditve
Projekti
Urejanje prostora
Okolje in narava
Občina po meri invalidov
Prometna strategija
Evropski teden mobilnosti
Projekti LAS SSD

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec

Razvojna agencija Savinja, Žalec

JKP ZALEC

 

 

Pesbus

ETM   PARKIRNI DAN    GOSPODARSTVO

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe

AKTIVNA POT V ŠOLO – PEŠBUS

Aktivna pot v šolo (Pešbus) pomeni, da gredo otroci v šolo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.


Program Aktivno v šolo je nadaljevanje aktivnosti IPoP – Inštituta za politike prostora za spodbujanje hoje kot oblike trajnostne mobilnosti ter aktivne poti v šolo. Pri izvajanju sodelujeta tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Pešbus je skupina šolskih otrok, ki gredo v šolo skupaj peš, po vnaprej določeni poti in ob dogovorjenem času, v spremstvu odraslih. Pešbusu se otroci pridružijo na dogovorjenih točkah – postajah. Taka navada je razširjena tudi drugod po svetu. V Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike kot 'walking bus', v Italiji in Švici pa kot 'pedibus'. V Sloveniji je bil v šolskem letu 2015/2016 uveden s financiranjem Ministrstva za zdravje v projektu Zdrav Šolar. Prednost pešbusa je v tem, da otroci pridobijo dodatno možnost, da je njihova pot v šolo aktivna, tudi če jim sicer starši to težje zagotovijo. S tem se več gibajo, več so zunaj, lažje razvijejo socialne veščine in samostojnost, bolje pa se seveda tudi znajdejo v prometu, kar prispeva k njihovi varnosti. Več o PEŠBUSU si lahko preberete v naslednji povezavi: www.aktivnovsolo.si/

V občini Žalec so predvidene štiri poti:
• »Škafarjev hrib« (1. Osnovna šola Žalec)
• Vrbje (1. Osnovna šola Žalec)
• Petrovče (Osnovna šola Petrovče)
• Trje (Podružnična osnovna šola Trje)

Glede na prijave učencev bo pripravljen natančni »vozni red« in natančna »proga« s postajališči. Pred samo izvedbo pa bodo tako otroci, kot starši seznanjeni z vsemi podrobnostmi in gradivi za izvedbo aktivnosti.

Vse starše, ki so v območju teh poti prosimo, da spodbujajo udeležbo svojih otrok pri Pešbusu, zaželeno pa je, da se tudi sami kot spremljevalci vključite v proces in s svojim zgledom spodbujajte otroke k pešačenju pri vsakdanjih aktivnostih, hkrati pa poklepetajte z otroki in ostalimi spremljevalci. Seveda so lahko spremljevalci tudi dedki, babice in ljudje, ki jim zaupate.

K sodelovanju, kot spremljevalec otrok oz. za vodenje Pešbusa, pa vabimo tudi vso zainteresirano javnost, tako društva kot posameznike oziroma vse, ki ste pripravljeni pomagati pri akciji. S tem boste pokazali otrokom, da je hoja super in da ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku.

Kdo je lahko spremljevalec?
• starost nad 18 let,
• skrbna, odgovorna in prijazna oseba,
• veselje do dela in druženja z otroki,
• poznavanje pravil cestnega prometa.

Več o PEŠBUSU si lahko preberete v naslednji povezavi: www.aktivnovsolo.si/, svoje zanimanje za sodelovanje ali z vprašanji pa se lahko obrnete na e-naslov: uros.kramar[@]um.si ali majda.marovsek[@]zalec.si ali na vašo osnovno šolo.

sporočilo o izvedbi Pešbus poti

Oblikovanje in izdelava: E-SOFT